divendres, 25 d’octubre del 2024

24.- MEDIACIÓ I DRETS HUMANS.- La diferència entre Mentoria en Drets Humans i Jutjat de Pau des de la mirada Cooppel.-

Totes garanteixen la confidencialitat i el secret professional.

Són raons humanitàries. Amb accions personalitzades i pacifistes, reivindicatives per la justícia i els drets humans.

Per a la Causa Cooppel el primer que es concreta el que vol dir confidencialitat abans de tot.

 Hi han quatre rols diferents. 

El primer Jutjat de Pau (Jutge o Jutgessa) està condicionat a un procés de selecció, es centra en la cogestió del registre civil i de la mediació entre veïnat, entre altres tasques. Es una tasca imparcial i neutral a nivell polític, econòmic i sindical. Des del Jutjat de Pau mai s'inicien iniciatives pròpies ni es entra ni es provoca a les relacions de govern municipal i l'oposició, en el cas que n'hi hagi.

Des de la perspectiva Cooppel els altres tres són lliures i dins del voluntariat social.

Es poden sumar a mogudes d'altres organitzacions o impulsar causes pròpies. En aquestos casos es poden crear tensions entre les víctimes i la provocació de danys i perjudicis.

Tenim tres tipus de mediació i drets humans:


Més personalitzat.-

1.- Mentoria en Drets Humans (MDH), aquí entra la mentoria social a nouvinguts, a refugiats de guerra,... etc. O a casos que precisen un acolliment i acompanyament Cooppel. És fa una atenció i un seguiment fins aconseguir un nivell de solucions o d'inclusió social. També en qualsevol tracte a persones, sempre és personalitzat i s'acompanya a la víctima. Persones i seguiment amb acolliment i acompanyament fins a l'empoderament personal. Es treballen les relacions socials. S'ajuda a la persona i sols s'informa, orienta i assessora a la persona si decideix fer una queixa com a persona.

Els casos més rellevants es passen també al PIEDH amb el permis de la persona en qüestió


Més de mediació social, sumant temes personals, familiars, etc.

2.- Programa Cooppel d'Investigació Ètica en Drets Humans. (PIEDH) Es tracta d'investigar el comportament de les persones implicades i la manca de respecte, de sensibilitat per les persones clients o víctimes. En els àmbits dels serveis públics com privats. I després s'informa a nivell universitari, a actes acadèmics i culturals d'associacions i federacions com a casos i anècdotes de cara a prevenir. Protegint les dades personals i d'identitat. També es pot comunicar al Sindic de Greuges o com a grup d'interès que som al Parlament de Catalunya. Es fan públiques les queixes per a millorar el sistema.

3.- Cooppel Drets Humans (CDH)

Causa Cooppel pels Drets Humans. Aquí és identificar, detectar, escoltar a les víctimes... Es poden sumar els casos i anècdotes que pot aportar el PIEDH, a aquestes causes i s'invita a les persones afectades a sumar-se a la moguda.

Pot ser de dues formes:

1.- Amb suma a altres organitzacions. Per exemple Plataforma en Defensa de la Salut Pública. Plataforma Mercaderies per l'Interior, Plataforma a favor de la Pau (Ucrïna, Palestina) etc.

2.- De forma pròpia:

Es busca complicitat d'associacions i de federacions. Escoltant a tècnics com la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra. I es demana l'ajuda del govern municipal com de l'oposició. Es tracta de la conscienciació de cara a la prevenció del consum de l'alcohol, de la droga, etc. Sensibilitat per la participació comunitària, per la convivència i la seguretat ciutadana. La principal acció és ara a Tarragona ciutat, en primer lloc i al Priorat. Excepte el municipi que s'exerceix en el Jutjat de Pau..


En altres formes i camps hi han altres models de Drets Humans, més polititzats en les accions i en la intensitat. Més sensacionalistes i ideològics. Totalment respectables i oberts a col·laboració puntual segons les situacions i circumstàncies. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada