Mediació voluntària social davant les víctimes en les relacions veïnals en el dia a dia.-
Protocol i casuística.-
1.- Protocol.-
Podem trobar der Google projectes escolars sobre mediació interpersonal Mediació (xtec.cat) i projectes veïnals concrets.
La mediació veïnal voluntària la podem trobar i es pot exercir en les associacions veïnals i en les comunitats de propietaris i de convivència, generalment són persnes referents o membres de les Juntes.
Tota tasca de mediació com la pròpia de la nostra com a personal voluntari social que exerceixi la mediació, precisa d'uns passos i seguir d'un protocol de mediació i de justícia universal preventiva, resolutiva i restauradora:
1.- Contacte amb persones mediadores o amb nosaltres com Drets Humans i Mediació Voluntària Cooperativa (Cooppel Mèdia Drets). Pots escriure al What's Número 619 79 39 69. Escriu les 24 hores del dia, t'atendrem el més aviat possible.
2.- Ens trobem. Decidim un espai i un temps per a l'escolta activa sobre les queixes, atenem així a les víctimes, analitzem i proposem. També pot ser una reunió telemàtica.
3.- Informem dels recursos existents. S'acorda la forma de comunicar a la persona que provoca el problema, animant-la a conversar, escoltar-la activament primer , que expliqui el que passa i se la motiva a que trobi una solució pragmàtica al problema que provoca i en això si necessita ajuda
4.- Orienta i assessora en tot moment sobre com les parts poden arribar a una reconciliació sense necessitat de formalitzar cap a la mediació professional i al servei policial sigui Guàrdia Urbana o Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de l'ORC.
5.- Acord per a eliminar les causes del conflictes.
6.- En el cas de no solucionar-se el problema. La víctima presenta una queixa formal per escrit a l'Ajuntament.
Presentació de consultes, queixes, suggeriments i propostes - Seu electrònica - Ajuntament de Tarragona
Queixes de consum | CIS | Ajuntament de Tarragona
S'orienten les queixes per escrit perquè siguin comunicatives des del procediment administratiu i es gestioni digitalment amb l'ajuda de les Finques en el cas de tenir aquest servei la comunitat. La víctima presenta una queixa oficialment per escrit i menciona testimonis en el cas que existeixin. Cal recollir totes les proves per a comunicar la situació del conflicte i els seus efectes:
1.- Informe mèdic dels efectes.
2.- Diari dels fets succeïts: dia,hora, incidència i testimonis si els hi han.
3.- Anotar com contactar i el seu permís amb els testimonis si n'hi han.
4.- Historial del problema, etc. Com va aparèixer, context, etc.
5.- Quan es requereixi l'autoritat s´acompanyarà tota prova si se les té, sobre els danys i els perjudicis ocasionats: factures, fotografies, etc.
Es fa l'informe de la queixa per escrit i és comunicada a l'Ajuntament, cal guardar el número de registre d'entrada.
El personal mediador Voluntari (PMVS) és testimoni també de la situació. Però mai denunciant com a tal PMVS, en aquest cas deixa de ser mediador i passa a ser víctima directa.
2.- Casuística.-
OBERT PERMANENT, OBSERVATORI VOLUNTARI DEL COMPORTAMENT
A nivell de la mediació veïnal voluntària.-
En el món veïnal de les ciutats les principals queixes són per molèstia dels lladrucs dels gossos, per les humitats i per sorolls provocats per humans.
Estem recollint queixes per analitzar-les:
En el món urbà en relació al procediment de demanar permís per obres
En el món rural hi han queixes pels gats sense propietaris.
A nivell professional judicial i voluntariat de suport a la víctima els casos són per violència domèstica, de gènere i les denúncies falses.